Saturday 20 September 2014

Resipi cupcake red velvet





JoM tRy BuAt KeK rEd VeLvEt VerSI cUPcaKE...


Sedap urmm.... yum.. yum..

BAHAN-BAHANNYA adalah.... jeng jeng jeng...:
  • 250g tepung kek (atau guna tepung gandum biasa campur 1st baking powder)
  • 1/2 sdt garam 15g serbuk koko @ 2 sb serbuk koko
  • 113g butter @ 1/2 cawan butter (guna 1/2 dari 1 ketul butter 250g)
  • 160g gula kastor
  • 2 biji telur -gred A
  • 1 sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk  - jika tiada, kita buat sendiri
  • 1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka 
  • 2 sm perwarna merah @ 4 sm serbuk perwarna merah
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat



JOM BUAT SEKARANG:

1. Campurkan 250 gm tepung gandum, 1 sudu kecik baking powder, 1/2 sudu kecik garam halus dan 2 sudu      kecik serbuk koko ke dalam bekas yang besar. Ayakkan kesemua bahan campuran ini.

macam ni yo..

Ayak atas plastik lagi senang kot.. pon boleh...


2. Campurkan 240 ml susu full cream, 1 sudu kecil cuka makan dan 3 sudu kecik pewarna merah ke dalam jag dan kacaukan kesemuanya sekali sehingga warna merah menjadi sebati. ( sbb x buat buttermilk)



yang dalam jag tu dah siap....

3. Sediakan 
Butter 113 gm di potong kecik, Gula kastor 300 gram, 3 biji telur dan 1 sudu kecil esen vanilla.



4. Pukul butter dan gula kastor pada kelajuan sederhana lebih kurang 2 minit. Masukkan telur 1 persatu..kemudian masukkan esen vanilla. Kemudian masukkan bancuhan susu tadi...kena ulang letak tepung dan susu berselang seli... dimulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga... 










5. Bancuhkan campuran cuka dan soda bikarbonat. 1 sudu kecik cuka makan dan 1 sudu kecik soda bikabonat. Kacau buih yang berdesir ini dengan sudu.




6. Masukkan bancuhan cuka ke dalam mixer dan tidak perlu lama memukulnya. Kacau adunan dengan spatula supaya rata semuanya.



7. masukkan adunan ke dalam bekas cupcake dan bakar dalam oven pada suhu 170 darjah celcius selama 30 minit.




8. bile dah siap biarkan ia sejuk. sementara tu sediakanlah cream cheese untuk buat topping nanti.

\


OKAY JOM BUAT CREAM CHEESE PULAK...

Bahan-bahan untuk buat Cream Cheese Frosting :-

  • 250 gm Cream Cheese 
  • 100 ml atau 1/2 cawan Whipping Cream
  • 100 gm atau 1/2 cawan Gula Kastor 
cara buat :
Pukul semua bahan menggunakan mixer...kena tahu konsistensi cream cheese frosting ni...kalau rasa nak deko atas cupcake, konsistensi krimnya kena kental sikit...maknanya tak lembik sangat... nak kental krimnya takleh pukul lama sangat...kalau rasa dah terpukul lama dan terlembik, korang masukkan dalam petiais dulu... lebih kurang dah agak kental baru kita deko kan cupcake tu...kalau lembik sangat nanti tak cantik lak deko cupcake tu...tapi kalau korang rasa nak sapu aje atas cupcake tu atau nak biar meleleh takpe la kalau lembik pun... terpulang okey...


pastu suke hati la korang nak hias kek korang tu macam mana... ikut kreativiti masing-masing.




okay siap... jom makan...

No comments:

Post a Comment